Loading...

Mag Stad? in Amsterdam Noord

 

Voor het project Mag Stad? de Noord editie nodigde Kunst In Noord Kunstenaar en Social Designer Tabo Goudswaard uit. We hebben samengewerkt met filmmakers Fenneke Voorsluis en Bart Voorsluis van Framewerk. BEKIJK HIER DE DOCUMENTAIRE VAN MAG STAD? IN NOORD.  
Mag Stad? in Amsterdam Noord

Amsterdam-Noord omgedoopt tot onderzoeksgebied Mag Stad?

De maanden januari en februari van 2016 werd Amsterdam-Noord door kunstenaar en social designer Tabo Goudswaard omgedoopt tot het onderzoeksgebied Mag Stad? Gemarkeerd door het welkomstbord aan de Noordelijke IJ-oever is het stadsdeel met z’n eigenwijze bewoners en met waarschijnlijk de hoogste dichtheid burgerinitiatieven van Nederland, de ultieme plek om onderzoek te doen naar hoe de Nederlandse participatiesamenleving gestalte krijgt.

Op uitnodiging van Kunst in Noord en in opdracht van Stadsdeel Noord deed Studio Goudswaard in samenwerking met organisatieadviesbureau Twynstra Gudde, artistiek onderzoek naar de ruimte die burgers en ambtenaren krijgen om initiatief te nemen.
De afsluitende debatbijeenkomst voor en met bewoners, bestuurders en ambtenaren van het stadsdeel vond plaats op het Stadsdeelkantoor van Noord.

Magstad in Amsterdam Noord1_800pix

De Damesbende van Buiksloot,
ver·ge·ving en examenvragen.

Tijdens de debatbijeenkomst werd de korte filmdocumentaire getoond van Fenneke Voorsluis en Bart Voorsluis van Framewerk. Hiervoor heb zij het werkproces gevolgd van Tabo tijdens het maken van Mag Stad? in Noord. Hij is o.m. te gast aan de keukentafel bij de De Damesbende van Buiksloot. Dit gezelschap van gepensioneerde dames trekt rode kleren aan wanneer ze op pad gaan om de buurt scherp in de gaten te houden en eigenhandig orde op zaken te stellen.


Magstad in Amsterdam Noord2_800pix Er werd een woordenboek opgetekend van handige taal tussen bewoners en gemeente. Zo is ver·ge·ving (de; v) vaak makkelijker te krijgen dan toe·stem·ming (de; v). En ja (tussenwerpsel) iets wat wij zeggen, maar niet altijd doen.

Het alledaagse gedrag van bewoners werd opnieuw bekeken en gepresenteerd als burgerinitiatief. Deze verrassende initiatieven zijn tijdens de bijeenkomst voorgelegd aan ambtenaren van het stadsdeel met de vraag: Mag Dat?

Doel van de bijeenkomst was om samen te bouwen aan nieuwe afwegingskaders voor initiatieven.